ویزای شنگن چیست؟
(۱) اقامت کوتاه مدت: روادید حداکثر ۹۰روزه که در یک دوره ۱۸۰روزه و در قلمرو کشورهای حوزه شنگن صادر شود.
(۲) ویزای ترانزیت فرودگاه: انتقال از طریق مناطق ترانزیت بین المللی فرودگاه های کشورهای عضو شنگن. این ویزاها به شما امکان می دهد تا در همان سفر کوتاه و در محدوده اعتبار ویزا، تنها از کشورهای شنگن عبور کنید. توجه داشته باشید که در صورت سفر با گذرنامه ایرانی یا افغان به ترانزیت فرودگاهی در یکی از کشورهای عضو شنگن شما حتما نیاز به ویزای ترانزیت فرودگاهی دارید. برای اطلاعات بیشتر به این صفحه مراجعه کنید.
اگر می خواهید بیش از۹۰روز در یک کشور شنگن اقامت داشته باشید یا تجارت کنید یا به حرفهای مشغول شوید ویزای شنگن مناسب شما نیست.
آیا برای ورود به کشور شنگن به ویزا نیاز دارم؟
من عضو خانواده یک شهروند اتحادیه اروپا هستم. آیا معیارهای معمول درخواست ویزا برای من هم لازم است؟
توجه داشته باشید که در اتحادیه اروپا اعضای خانواده شامل همسر، شریک زندگی، پدر و مادر خود یا شریک زندگی و فرزندان زیر ۲۱سال هستند که تحت تکفل خود یا شریک زندگی باشند. بنابراین خواهر و برادر جزو اعضای خانواده (درجه یک) محسوب نمیشوند. خانواده اعضای شهروندان اتحادیه اروپا میتوانند از برخی از مزایای خاص بهرهمند شوند به شرطی که،
• شهروند اتحادیه اروپا (یعنی فردی که ملیت یکی از کشورهای اتحادیه اروپا را دارد) در کشوری غیر از کشوری که ملیت آن را دارد زندگی یا کار میکند و بنابراین از حق تردد آزاد خود استفاده کرده است. برای مثال فردی که ملیت کشور فرانسه را دارد اما در آلمان کار و زندگی میکند.
• متقاضی ویزای شنگن به یکی از دستههای تحت پوشش بخشنامه 2004/38 / EC تعلق داشته باشد یعنی همان همسر، شریک زندگی، پدر و مادر خود یا شریک زندگی و فرزندان زیر ۲۱سال است که تحت تکفل خود یا شریک زندگی باشند.
• متقاضی در کشوری که شهروند اتحادیه اروپا در آنجا کار یا زندگی میکند به او بپیوندد یا او را همراهی کند.
برای اطلاعات بیشتر به این صفحه مراجعه کنید.
برای درخواست ویزا به کجا باید مراجعه کنم؟
شما باید به کنسولگری (یا در برخی موارد سفارت) کشوری که قصد بازدید از آن را دارید درخواست ویزای شنگن بدهید. اگر قصد بازدید از بیش از یک کشور شنگن را دارید باید به سفارت کشور مقصد اصلی خود مراجعه کنید. اگر قصد دیدار از چند کشور شنگن را دارید و مدت اقامت شما در کشورهای مختلف مساوی است، باید از کشوری تقاضای ویزا کنید که از مرز آن وارد محدوده شنگن میشوید.
به عنوان یک قاعده کلی برای درخواست ویزا باید به کنسولگری یک عضو شنگن در کشور محل اقامتتان مراجعه کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر به این صفحه مراجعه کنید.
آیا میتوانم وارد کشور Xدر محدوده شنگن بشوم درحالی که ویزای من را کشورYصادر کرده است؟
به طور معمول میتوان از هر مرز شنگن با ویزای صادر شده توسط هر کشور عضو عبور کرد اما این بدان معنا نیست که مقامات مرزی کشور Yبه شما به طور خودکار اجازه ورود بدهند. کشورهای عضو منطقه شنگن در این باره قوانین مرزی خاص خود را دارند. توصیه میشود قبل از سفر از قوانین مرزی کشوری که میخواهید به آن وارد شوید اطلاعات کافی کسب کنید.
با داشتن ویزا چه مدت میتوانم در منطقه شنگن بمانم؟
ویزای شنگن ویزای اقامت کوتاه مدت است و به شکل یک برچسب در گذرنامه درج میشود. مدت دقیق اعتبار ویزای شما در برچسب ویزا با عنوان «مدت زمان بازدید» ذکر شده است. تعریف «اقامت کوتاه» عبارت است از اقامت حداکثر۹۰روزه در یک دوره ۱۸۰روزه. این دوره ۱۸۰روزه از زمانی که ویزا صادر شده آغاز میشود.
با داشتن ویزای تک ورودی تنها می توانید یک بار وارد منطقه شنگن شوید. ویزای «تک ورودی» با «1» نشان داده شده است. ویزای دو یا چند ورودی اجازه می دهد تا در طول مدت اعتبار ویزا دو یا چند بار وارد محدوده شنگن شده و از آن خارج شوید. این برچسب ویزا توسط «02» یا «MULT» با عنوان «ورود مکرر» نشان داده شده است.
توجه داشته باشید که این ورود و خروجهای مکرر تنها در طول دوره ۱۸۰روزه شما ممکن است. به عنوان نمونه اگر ویزای دو ساله با ورود مکرر برایتان صادر شده است، شما میتوانید در هر بازه ۱۸۰روزه حداکثر به مدت ۹۰روز در حوزه شنگن اقامت داشته باشید. همچنین مهم است بدانید که صرفنظر از تعداد ورود و خروج، مجموع اقامت شما در محدوده شنگن نباید از ۹۰روز متوالی بیشتر شود.
شما میتوانید اطلاعات مربوط به نحوه خواندن برچسب ویزای خود را در این صفحه بیابید.
روند اخذ ویزا چقدر طول می کشد؟
به طور کلی وقتی درخواست ویزای شنگن به کنسولگری ارائه میشود، تصمیم گیری توسط کنسولگری ظرف ۱۵روز صورت میگیرد. این دوره تا ۳۰یا ۶۰روز قابل تمدید است. اطلاعات بیشتر در این صفحه در دسترس است. توجه داشته باشید در برخی کشورها از جمله ایران مراجعه مسقیم به کنسولگری امکان پذیر نیست و متقاضی اخذ ویزا باید درخواست خود را از طریق شرکت (ها)ی خصوصی معتمد کشورهای شنگن ارائه دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت کنسولگری مرتبط مراجعه کنید.
چه مدت قبل از شروع سفر باید برای ویزا اقدام کنم؟
درخواستها حداکثر سه ماه قبل از شروع سفر برنامه ریزی شده قابل ارسال است. بهتر است برای اطلاع دقیق از زمان و نحوه درخواست ویزا به سفارت کشور مورد نظرتان مراجعه کنید. با این وجود توصیه می شود درخواست ویزای خود را با در نظر گرفتن تعطیلات ملی کشوری که متقاضی سفر به آن هستید ارائه دهید.
هزینه درخواست ویزا چقدر است؟
هزینه بررسی پرونده درخواست ویزای کوتاه مدت یا ترانزیت ۸۰یورو است که باید هنگام ارسال درخواست ویزا پرداخت شود. هزینه ویزا برای کودکان بین ۶تا ۱۲سال ۴۰یورو است.
اتباع کشورهایی که اتحادیه اروپا با آنها قراردادهای تسهیل ویزا منعقد کرده اند ۳۵یورو هزینه پرداخت می کنند. لیست کامل را میتوانید در این صفحهمشاهده کنید.
چه کسانی از پرداخت هزینه ویزا معاف هستند؟
متقاضیان متعلق به یکی از گروههای زیر از پرداخت هزینه ویزا معاف هستند:
• کودکان زیر شش سال
• دانش آموزان، دانشجویان و معلمان همراه که قصد تحصیل یا گذراندن دورههای آموزشی را دارند.
• محققان کشورهای ثالث که به قصد انجام تحقیقات علمی درخواست ویزا میدهند.
• نمایندگان سازمان های غیر دولتی با سابقه ۲۵ساله یا کمتر که قصد شرکت درسمینارها، همایشها،
برنامههای ورزشی، فرهنگی یا آموزشی ای را دارند که توسط دیگر سازمان های غیر دولتی برگزار شدهاند.
• طبق بخشنامه 2004/38 اعضای خانواده شهروندان اتحادیه اروپا که در بالا ذکر شد (EU / EEA) نیز
از پرداخت هزینه بررسی پرونده معاف هستند.
توصیه میشود در این مورد به سفارت کشور مقصدتان مراجعه کنید و اطلاعات دقیق را کسب کنید.
• کشورهای عضو میتوانند معافیتهای اختیاری دیگری نسبت به پرداخت هزینهی ویزا اعمال کنند. شما می توانید برای اطلاعات دقیقتر به سفارت کشوری که قصد سفر به آن را دارید مراجعه کنید.
در صورتی که برای تشکیل پرونده ویزا به شرکتهای خصوصی ارائه دهنده خدمات کنسولی و طرف قرارداد با سفارتها مراجعه میکنید هزینه خدمات با شماست.
اطلاعات دقیقتر را در این صفحه بیابد.
گذرنامه من تا دو ماه دیگر منقضی می شود، آیا می توانم برای ویزا اقدام کنم؟
عملا شما نمی توانید برای درخواست ویزا اقدام کنید. لازم است تاریخ انقضای گذرنامه شما ۳ماه پیش از ورود شما به کشور شنگن باشد. اما در موارد اضطراری موجه کنسولگری ممکن است از این قانون چشم پوشی کند.
هنگام درخواست ویزا چه مدارکی باید ارائه کنم؟
اطلاعات مربوط به مدارکی که باید ارسال شود را می توانید در این صفحه مشاهده کنید.
برای مثال ویزای من توسط کنسولگری آلمان صادر شده است. آیا می توانم از این ویزا برای سفر به کشورهای دیگر شنگن استفاده کنم؟
بله. ویزای شنگن به طور کلی برای همه کشورها در منطقه شنگن معتبر است. با این حال توجه داشته باشید که همیشه باید درخواست خود را به کنسولگری کشوری که مقصد اصلی شماست ارائه دهید. اعتبار سرزمینی ویزای شما در برچسب ویزا با عنوان «معتبر برای» مشخص شده است. شما میتوانید اطلاعات مربوط به نحوه خواندن برچسب ویزای خود را در این صفحه مشاهده کنید.
آیا می توانم از منطقه شنگن خارج شوم و با ویزای شنگن خود برگردم؟
ویزاهای شنگن می توانند یک یا چند ورود را مجاز کنند. با داشتن ویزای تک ورودی تنها می توانید یک بار وارد منطقه شنگن شوید. این برچسب ویزا توسط «01» مشخص شده است. اگر ویزایی دارید که به شما اجازه ورود مکرر میدهد می توانید در طول اعتبار ویزا دو یا چند بار وارد محدوده شنگن بشوید. بعضی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا که جزو منطقه شنگن نیستند مانند بلغارستان، رومانی و کرواسی تدابیر و قوانین خاص خود را دارند که ممکن است با داشتن ویزای شنگن (با ورود مکرر) به شما اجازه ورود به کشورشان را بدهند یا برعکس.
من از یکی از کشورهای منطقه شنگن ویزای اقامت کوتاه مدت دریافت کردهام. آیا برای سفر به سایر کشورهای عضو منطقه شنگن به ویزای دیگری احتیاج دارم؟
ویزای اقامت طولانی یا اجازه اقامت صادر شده توسط یک کشور شنگن به شما امکان می دهد تا ضمن رعایت حداکثر مدت «اقامت کوتاه» (اقامت ۹۰روزه در یک دوره ۱۸۰روزه) در سایر کشورهای شنگن اقامت کنید.
آیا من مجبورم در مرزهای خارجی شنگن سند دیگری غیر از ویزای شنگن ارائه کنم؟
ویزای اقامت کوتاه مدت به طور خودکار اجازه ورود به منطقه شنگن را نمیدهد. در مرز (یا در حین کنترل مرزی) ممکن است از شما غیر از ویزا مدارک دیگری نیز درخواست کنند. به عنوان مثال اطلاعاتی که نشان میدهد شما وسایل کافی برای پوشش اقامت و سفر بازگشت را دارید. بنابراین توصیه میشود در هنگام درخواست ویزا نسخههایی از اسنادی را که ارائه کردهاید داشته باشید (به عنوان مثال اصل دعوت نامه، بلیط برگشت، بیمه و سایر مدارک مشخص کننده هدف اقامت شما).
پرواز من در فرودگاه یکی از کشورهای شنگن توقف دارد. آیا باید برای ویزای ترانزیت یا ویزای اقامت کوتاه مدت اقدام کنم؟
مهم است که این دو موقعیت را از هم تشخیص دهید:
(۱) ترانزیت از طریق منطقه ترانزیت بین المللی فرودگاه (ادامه سفر بدون خروج از منطقه ترانزیت بین المللی فرودگاه).
(۲) ترانزیت از طریق قلمروی یک کشور عضو شنگن گرچه محدود به یک فرودگاه باشد (ادامه سفر با خارج شدن از منطقه ترانزیت بین المللی فرودگاه).
ویزای ترانزیت فرودگاهی (ATV) به شما اجازه میدهد تا از منطقه ترانزیت بین المللی یک فرودگاه واقع در خاک کشور شنگن عبور کرده و منتظر پرواز به یک کشور غیر شنگن باشید. ATVبه شما اجازه نمیدهد تا وارد سرزمین شنگن شوید (برای مثال در هتل بمانید یا به یکی دیگر از کشورهای منطقه شنگن بروید). توجه داشته باشید که در صورت سفر با گذرنامه ایرانی و توقف فرودگاهی در یکی از کشورهای عضو شنگن شما حتما نیاز به ویزای ترانزیت فرودگاهی دارید.
سفر به یک کشور شنگن از طریق یک فرودگاه دیگر در منطقه شنگن برای ترانزیت فرودگاهی ممکن نیست و شما نمیتوانید از طریق دو فرودگاه در محدوده شنگن به یک کشور غیر شنگن سفر کنید. تمام پروازها بین دو یا چند کشور شنگن پروازهای «داخلی» تلقی میشوند. بسته به ملیت شما ممکن است هنگام ورود به منطقه شنگن به ویزای اقامت کوتاه مدت نیاز داشته باشید، حتی اگر اقامت فقط چند ساعت بیشتر نباشد و شما در فرودگاه بمانید (خارج از منطقه ترانزیت بین المللی).
آیا ویزای من قابل تمدید است؟
برای تقاضای تمدید ویزا باید پیش از تاریخ انقضای آن ثابت کنید که به دلایل بسیار مهم شخصی، اضطراری یا بشردوستانه امکان خارج شدن از قلمروی کشورهای شنگن را ندارید. به عنوان یک قاعده کلی، تمدید ویزا فقط در صورتی امکان پذیر است که اقامت شما کمتر از ۹۰روز در یک دوره ۱۸۰روزه طول کشیده باشد و اعتبار ویزای فعلی شما تمام نشده باشد. اگر از تمام ۹۰روز ویزای خود استفاده کرده باشید ویزای شما تمدید نخواهد شد. دارندگان ویزا با امکان ورود مکرر (معتبر برای مدت حداقل شش ماه) میتوانند پیش از پایان این ویزا درخواست جدید ارائه کنند.
اطلاعات مربوط به مراجع ذیصلاح برای تمدید ویزا در کشورهای مختلف شنگن در این صفحه موجود است.
ویزای من رد شد آیا میتوانم درخواست تجدید نظر بدهم؟ آیا هزینه ویزا پس داده میشود؟
شما میتوانید درخواست تجدید نظر کنید. تصمیم و دلایل رد ویزای شنگن در فرم استاندارد ارائه شده توسط کنسولگری کشوری که ویزا را رد کرده است اعلام میشود. در این نامه همچنین مراحل و محدودیتهای تجدیدنظر نیز درج شده است. هنگامی که یک کشور عضو شنگن نمایندگی کشور دیگری را به منظور صدور ویزا (به عنوان مثال فرانسه نماینده هلند است) بر عهده میگیرد، روند تجدیدنظر طبق قوانین کشوری خواهد بود که تصمیم نهایی را گرفته است، یعنی کشور نماینده. اگر درخواست شما زودتر از مدت معمول بررسی پرونده رد شده باشد می توانید دوباره درخواست ویزا بدهید. اما توصیه میشود قبل از ارسال درخواست جدید به دلایل رد ویزای قبلی توجه داشته باشید و تغییرات لازم را اعمال کنید. در صورت عدم پذیرش ویزا هزینه آن بازپرداخت نمیشود. مبلغ پرداختی هزینه بررسی درخواست ویزا را تأمین میکند.
نگارش از سمانه رجایی دوست